Tidligere utstilling
15. February - 09. March 2014

Arne Paus

Kontraster.
Etter å ha sett den kjente koreografen Pina Bausch’ dans i min studietid i Tyskland på midten av 1960 tallet, skrev jeg følgende til en venn: «Pinas dans var for meg, som 20-åring, mye mer enn dans. Det var en framstilling av en virkelighet som beskrev menneskets dilemma: Vår lengsel etter noe opphøyd og rent, mens vi smertelig må avfinne oss med et kort og hektisk liv i en brutal verden. Etter at Pina døde i 2009 hadde jeg en større utstilling i det tyske Galleri Würth med bilder inspirert av den opplevelsen jeg hadde hatt nesten 50 år tidligere, utstillingen: Smertedans. Hommage til Pina Bausch. Denne utstillingen som ble vist vinteren 2010/11, ble senere vist på Den Norske Opera høsten 2011 i anledning forestillingen Vollmond, framført av Pina Bausch Tanztheater, Wuppertal.

Kontrastene mellom smertedans og naturens harmoni, har i de senere år fascinert meg, og jeg bygger mine større utstillinger stort sett over dette tema. Bildene Victoria og Misbrukt viser denne kontrasten. Da jeg stilte ut min første versjon av Victoria på en separatutstilling i Amsterdam i 1990, skrev jeg bl.a.: «Når jeg maler et barn i en blomstereng, er det ikke en klisjé. Det er et uttrykk for en virkelighet som har noe med den nærmeste fullkomne harmoni som vi mennesker kan oppleve i naturen: Den oppdagelse vi gjorde som barn, da et lite grønt blad var en verden for seg selv.»
Arne Paus