Tidligere utstilling
13. June - 09. August 2015

Sommerutstillingen 2015!

Årets sommerutstilling er med Eli Hovdenak, grafikk og Dag Bratbergsengen, keramikk.

Eli Hovdenak ,

om å lage bilder:

Jeg var en av dem som var flinke til å tegne i barneskolen. «Frøken» kjøpte et maleri av meg i første klasse fordi hun ville være den første som kjøpte et bilde av meg. Du blir nok kunstner, mente hun. Og så ble jeg det. Kunnskap om andre yrkesvalg hadde jeg jo ikke.

Jeg har stor glede av å lage bilder. Det er en del av min identitet. Om jeg fikk en million i året eller to for å ikke lage bilder… Ville jeg nok avslått.

Min humor er snill. Veldig lite blod og gørr. Jeg tror bildene mine er uttrykk for opplevelsen av å være menneske; vi går omkring i hver vår kropp og med hver vår forståelse av omgivelsene. Så møtes vi og kommuniserer. Vi snakker og veksler blikk og beveger oss rundt hverandre. Noen ganger forstår vi hverandre også.

Tresnittet er jeg veldig glad i. Det lukter godt og jeg liker å sage og spikke. Det er noe tredimensjonalt ved tresnittet. Det er veldig taktilt. Veldig mitt. Her snakker vi om et kjærlighetsforhold.

Min yndlingsteknikk er tusjpensel. En minivarient av akvarellen. Rett på! Raskt som et ekorn. Vosj! Jeg tror valg av teknikk er veldig personlig. Men også anvendelsen. For en annen person vil akvarell være en sakte, ettertenksom teknikk med langvarig konsentrasjon, omtrent som å bygge et korthus.  Jeg lusker rundt arket og stirrer før jeg plutselig angriper.

Jeg tenker at «det går i spiraler» ikke i ring. Arbeidet altså. Det samme skjer ikke om igjen; man drar med seg nye og tilbakelagte ting i disse svirrende spiralene som går sin evige gang opp og ned. Jeg kan ta frem en gammel skisse og se den med nye øyne; gjenbruk og overraskende  gjenoppdagelser fra Assosiasjonenes Hav.

Det er en helt naturlig ting å tegne, fortelle, spille teater. Å uttrykke seg kunstnerisk er for barn det naturlige, men så faller mange fra, for å si det sånn. Vi andre står i det og fortsetter med å uttrykke oss.

Dag Bratbergsengen,

om min kunst :

Når jeg arbeider plasserer jeg meg selv sammen med materialet, og stiller meg åpen for det som måtte skje. Av og til oppstår en fornemmelse av noe, og fornemmelsen   blir  form.  Jeg er ikke ute etter  kontroll over prosessen, men erfaringen  med materialet hjelper  meg å gi form til det tanke- og bildefelt som oppstår underveis. I dette møtet med materialet, møter jeg skikkelser jeg kan dra kjensel på, men aldri tidligere har møtt, slik vil jeg også det skal være. Jeg håper mine  skapninger kan fortelle oss noe om hvem vi er, eller kanskje bare ønske oss god morgen og forløse et lite smil, en tåre eller en erkjennelse.

En morgen jeg hentet avisa, møtte jeg en bever på vei ned fra naboens hage, hvor han ofte spiste nedfalne epler. Han slo halen i vannet, svømte et lite stykke ut, men kom så tilbake til vannkanten. I fem minutter ble vi stående å se hverandre dypt inn i øynene. Vi ble en del av hverandre. Slik kan vi også oppleve kunst.