Tidligere utstilling
30. April - 29. May 2016

Linda Lothe og Kari Håkonsen

Linda Jansson Lothe har sin utdannelse fra Konstfackskolen i Stockholm, linjen for keramikk og glass og fra Kunsthøyskolen i Oslo.

Hennes arbeider er flere ganger innkjøpt av Kunstindustrmuseene i Norge og offentlige samlinger i utlandet. Hun har fått Oslo bys kulturstipend og innehar for tredje gang Statens arbeidsstipend for Kunstnere.

 

De siste årene har hun jobbet med modellerte skulpturer.

Hun er fascinert av kontraster, og det som skjer i spenningsfeltet mellom det  ”vakre” og det ”stygge”.

Hun er interessert i dualismen i tilværelsen, at det glade også er litt trist og at det eventyraktige rommer noe dystert og skummelt.

Hun bruker humoren som lommelykt, hensikten er å belyse det absurde i livet, og vår egen utilstrekkelighet.

Inspirasjon til sine ting finner hun blant annet i de vakkert utmeislede figurer som ble fremstilt i porselensfabrikker i Europa i slutten av forrige århundre.

De kan sees på som en hyllest til det analoge, håndlagde, tidkrevende og det langsomme.

 

På galleri Osebro vil hun i tillegg til sine skulpturelle arbeid vise bruksting tenkt til hverdagsbruk.

 

Kari Håkonsen (f. 1969) er utdannet fra The Surrey Institute of Art and Design, England (1996) og Glasskolan i Orrefors, Sverige (1994).

Sentralt i Håkonsens praksis står en undersøkelse av grunnleggende elementer som linje, dybde, lys og skygge.

Gjennom skulpturelle objekter er Håkonsen opptatt av det kunstneriske, materielle og tekniske potensialet som ligger i glasset. Hun har vekslet mellom å utforske det massive, tunge og optiske glasset og det skjøre, tynne og lette glasset, alltid balanserende på materialets tålegrense.

På utstillingen i Galleri Osebro vil Håkonsen vise arbeider fra to skulpturelle serier hun har arbeidet med siste året samt også funksjonelle objekter.

Serien Hildring har fått navnet sitt fra luftspeilingen som oppstår når varm luft ligger over en kjølig flate og manipulerer lysstråler slik at gjenstander synes å sveve i luften. Gjennom linjedelinger i farger og i selve glasset fremprovoserer Håkonsen tilsvarende brytninger eller refraksjoner i materialet. Utgangspunktet for arbeidene er en sluttet glassform, en kule, et egg, en ellipse, ved hjelp saging, sliping og til slutt polering oppstår det nye former i formen. En bevegelse er igangsatt og det er opp til betrakteren, ved å forflytte seg rundt objektet, å fullføre bevegelsen. Det kan ta mange runder før øyet har fortalt hele historien.

I arbeidet med serien kalt BUKL! er jakten på det fullendte forholdet mellom form, farge, rytme, dynamikk og spenning drivkraften. Utgangspunktet er likt hver gang, en sylinder. Mulighetene er uendelige og i prosessen går formen fra statisk og kjedelig til dynamisk og spennende etter gjentatte turer inn og ut av varmeovnen. Hver gang endres formen litt. Det er ingen fasit som forteller når man skal stoppe opp og sette to streker under svaret, svaret er nytt hver gang, en umatematisk, personlig fornemmelse basert på erfaring, formfølelse og intuisjon. Ofte oppstår det noe helt uventet som må tas stilling til. Bevare, endre, stoppe, fortsette? Brått er formen perfekt, den ble nøyaktig som planlagt. Eller helt annerledes.

Et utvalg separatutstillinger inkluderer Nøstetangen Glassmuseum, Hokksund (2009), Kunstnerforbundet, Oslo (2008), Møre og Romsdal Kunstnersenter (2005) og Galleri Format (2001). Hun har deltatt i gruppeutstillinger som Steninge World Exhibition of Art Glass, Sverige (2008), Works – Nordisk Kunsthåndverk, Kunstbanken, Hamar (2006), Tendenser, Galleri F15, Moss (2006) og Akershus Kunstsenter (2004). Arbeidene hennes er representert i samlinger som Kunstindustrimuseene i Oslo, Trondheim og Bergen, Nasjonalbiblioteket, Det Kongelige Slott, Den Norske Ambassade i Berlin og Utenriksdepartementets Kunstsamling.