Tidligere utstilling
17. September - 09. October 2016

Gro Mukta Holter og Gunilla Holm Platou

Denne månedens utstilling er med Gro Mukta Holter og Gunilla Holm Palou, begge maleri og grafikk.

Velkommen til åpning av ny utstilling lørdag 17. september kl. 13.00.

Kunstnerne vil være tilstede på åpningen.

 

Mukta Holter er født i 1976. Billedkunstner, bor og arbeider i Oslo. Sin utdannelse har hun fra Kunsthøgskolen i Oslo (Kunstfagskandidat Hovedfag) 2002-2004.

The National College of Art and Design og Strykejernet kunstskole Oslo/Can Serrat Barcelona (1994-1996).

Gro Mukta Holter er en allsidig kunstner som arbeider innenfor maleri, grafikk, tegning, tekstil og installasjoner.
Tematikken i hennes arbeider er ofte relatert til biologi, identitet, hukommelse og minner.
Hun følger en figurativ og håndverksmessig tradisjon, men bildene kan også være nonfigurative.

«Selv om jeg har variert mitt uttrykk over mine år som kunstner, er det noen nøkkel-elementer og tema som følger meg».

«Jeg er interessert i, via et figurativt språk, å invitere til en åpen dialog med beskuerens egne erfaringer eller
 følelsesliv. For meg handler dette om klangen av en kollektiv oppfattelse av identitet, kultur, politikk eller emosjon. Jeg utforsker reisen fra våken til drømmetilstand. Mine metoder handler om å verdsette håndverksteknikker og verdier, der identitet og en heuristisk tilnærming står i fokus.
Atmosfæren i motivene omfatter gjenkjennelige elementer, kombinert med en magisk realisme.
Det vakre og sentimentale trer først frem i bildene. Dypere budskap ligger i symboler som i natur, stjerner, blomster eller flygende fugler. Tolkningen ligger åpen og vil alltid fylles med mening av betrakterens egne erfaringer. Det kan være via egen fantasi, kunsthistoriske eller samfunnsrelaterte referanser. Muktamagic har siden nittitallet vært navnet på mitt kunstprosjekt, en fellesbetegnelse for mine ulike uttrykksformer.»

Holm Platou har siden 2002 jobbet fulltid som kunstner, og det har vært de humoristiske kumotivene som har stått i fokus store deler av denne tiden. Hun forteller, jeg er glad i alle typer teknikker og jobber med olje, akryl, pastell, akvarell, blekk, gouache, fargeblyanter, tusj, litografi, serigrafi og digitale fremstillingsmetoder, for å nevne noen. Jeg elsker kunstnermateriellbutikker og prøver stadig ut nye produkter.
Siden 2009 har hun jobbet med fugler som tema, og spesielt de utrydningstruede. Hun tar utgangspunkt i den norske rødlista, og de fuglene som er med på den. I forbindelse med hennes engasjement for trua fugler har kunstneren samarbeidet tett med forskere for Norsk institutt for skog og landskap og eksperter hos WWF.
Halvparten av Europas fugler har blitt borte siden 1980, og dette har blitt et veldig viktig tema for meg, forteller hun videre. Vi må verne mer natur og vedlikeholde kulturlandskap slik at fuglene kan fortsette å leve sammen med oss. Under prosjekt-utstillingen «Rødlista» (Fineart april 2012) begynte jeg å koble maleriene mine sammen med informasjon, foredrag og fotografier.
Jeg har jobbet lenge med å finne en måte å kombinere naturalistisk tegning (som jeg er veldig glad i) med nonfigurativt maleri (som jeg også er veldig glad i), og i fuglemotivene har jeg endelig funnet frem til en formel jeg trives med. Når jeg i tillegg kan knytte kunsten min opp mot naturvern, kan det ikke bli bedre for meg som kunstner.