Se Åsne Margrete Reitens kunst i Galleri Osebro
Se Åsne Margrete Reitens CV på hennes nettside
Åsne Margrete Reiten er født i 1969 i Skien. Etter utdannelse ved Einar Granum kunstskole i Oslo og Vestlandets kunstakademi i Bergen, debuterte hun på Telemark Kunstnersenter på Øvre Frednes, Porsgrunn i 2001. Debutantutstillingen trakk fulle hus og åpningen var spektakulær med en performance knyttet til temaet «Smerte-lindring» og besto av dans i Telemarksbunad til musikk «Bach på afrikansk». I tillegg besto utstillingen av hennes hoveduttrykk som er oljemaleri på lerret. Utstillingen het «Noe som ikke er hardt».
Verkene fra debutantutstillingen; «Landscapes of thoughts» og «Interior of experience», i alt 2 x 16 x 16 stk. la an tonen for hennes videre kunstnerskap. Disse verkene ble valg ut til LEVE-utstillingen i 2007 og ble vist ute i montre på ved Rådhuset/Aker brygge i Oslo.
Fra da av har Åsne Margrete Reiten hatt jevnlige separatutstillinger og deltatt på kollektivutstillinger i inn og utland. Hun er innkjøpt av private og offentlige instanser og har hatt utsmykkingsoppdrag på ulike offentlige arenaer/institusjoner.
Reiser og opphold på steder «hvor det er godt å være» er en inspirasjon for henne: steder som «puster» i naturen med trær, vann, røtter, nøtter, vekster, dyrka mark, spor etter eldre sivilisasjon, møte mellom vill natur og kultivering i form av dyrking av spiselige vekster, samt personlige og kollektive symboler, er stikkord. Temaer som: «alt er frø», «begjær etter klorofyll», «we all live in paradis» er visualisert i malerier og stilt ut.
Margrete om sitt arbeide:
– Fra starten av kunstnerskapet jobbet jeg mye med personlige symboler, dvs symboler som var hentet fra min barndom, minner og drømmer. For eksempel var flaggstang, stige, vannlilje, klær på en snor, tjern, stakittgjerde m.m ofte brukt. Disse symbolene har mer og mer fadet ut og symboler hentet fra norsk natur, reiser med blant annet dykking (Egypt) og det rike livet under vann (særlig koraller) pluss fra besøk til franske elvedaler med trær og rik flora, har kommet inn i billedflaten. Dermed har symbolene blitt mer umiddelbare og mindre «private». Noen ville ikke kalle de ulike elementene symboler i det hele tatt, men for meg er alt jeg bringer inn i maleriet, uttrykk for noe mer enn det det umiddelbart fremstår som. Malemåten, fargen, strøket, temperaturen, saftigheten, alt utgjør en ny kontekst som er noe mer enn hvert element og ingrediens alene. Det er her jeg liker å uttrykke meg, i en ny kontekst av sammenstilling hvor det velkjente og almene møter det individuelle. Friheten til å sammenstille elementer på denne måten kan nærmest ses på som en slags magisk realisme, hvor alt er mulig, i blant uventede konstellasjoner, men hele tiden i ett språk med kjente referanser.
Hva ligger lagret i cellene våre, i celleminne, når det gjelder hukommelse fra eldre sivilisasjoner? Er jeg mer enn den meg som ble født i Skien 3. mai 1969? Jeg undrer meg ofte hvorfor jeg får ett intenst behov for å male visse symboler og hva slags underbevisst beskjed det er til meg? Hvorfor dukker akkurat det symbolet opp og jeg må male det i bilde etter bilde. Et klart svar har jeg ikke.
Den kjente psykoanalytiker Carl G. Jung var gjennom antropologiske studier overbevist om at gjennom generasjoner, fra den tidligste historie til i dag, så har de samme arketypiske symboler dukket opp i myter og legender fra nær sagt alle sivilisasjoner.
Jeg ønsker at maleriene jeg maler skal ha nivåer av undring i seg. Hvor mange «lag» består den menneskelige eksistens av? Hvor mye vet jeg med sikkerhet? Hvordan henger alt sammen? Lever vi i flere dimensjoner samtidig? Er symbolene som kommer når jeg skaper, alle sammen biter for å forstå ett større bilde av hvorfor akkurat jeg er her på jorda i dette øyeblikk?
Er det jeg driver en videreføring av min søken i barndommen etter svar på hva evighet her, og hva tid er og hva øyeblikk er? Jeg hadde for vane å stirre lenge inn i mine egne øyne i baderomspeilet, det var besettende og det skremte meg. I maleprosessen derimot faller mye på plass. Jeg finner hvile, ro og tillitt og skaper verden i mitt bilde. Prosessen gir mange svar, og mange spørsmål.